Evde mum yapımı ile ilgileniyorsanız, kendin yap projelerinin güzel ve benzersiz ev dekorasyonu yaratmak için popüler bir seçim olduğunu bilirsiniz. Ancak, kendin yap projeleri tatmin edici olsa da eğlenceli ve basit olanı bulmak zor olabilir. Eskiden sadece aydınlatma amacı ile kullanılan mumlar günümüzde hem aydınlatma hem de dekorasyon ve rahatlamak amacıyla kullanılmaktadır. Farklı esanslara sahip kokulu mumlar; kullandığınızda evinizde sıcaklık ve rahatlama hissi ile beraber yanmadıkları zamanda dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır. Mumların belirli bir ömrü olduğu için sürekli kullanmak maliyet gerektirebilir. Bu yüzden evde kolayca mum nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. Öncelikle Mum yapımı için bir kaç malzemeye ihtiyacımız var.

Gerekli Malzemeler

  • Parafin, Soya Parafini ya da Balmumu
  • Fitil
  • Mum Kalıbı, Kavanoz yada Dekoratif kap
  • Esans
  • Renklendirici
  • Parafini eritmek için bir kap ya da tencere

Öncelikle Ne Tür Bir  Balmumu Kullanmalıyız?

Kullanacağımız balmumunun bir kaç çeşiti vardır. Parafin Mumu, Soya Mumu ve Bal Mumu olmak üzere en genel 3 çeşiti kullanılmaktadır.

  • Parafin mumu; petrol bazlı olmak la beraber en hızlı eriyen parafin çeşitidir. Bununla birlikte, bu mum eritildiğinde yayılan kimyasalların bazı insanlar için tahriş edici olabileceğine dikkat edilmelidir.
  • Soya mumu;  soya yağından yapıldığı için %100 bitkiseldir, doğada çözünebilir ve geri dönüşümlüdür. Soya mumları parafin içerikli mumlar gibi evinizde is yapmaz. Soya mumlarının kokuları daha iyi hissedilir ve yanma süreleri parafin mumlara göre  2-2.5 kat daha fazladır.
  • Balmumu; evlerinizde rahatsız edici mum damlaları olmadan  bir ambiyans yaratmanız, balmumundan yapılmış mumlarla oldukça kolaydır. Ayrıca bu mumlar yandığında etrafa tatlı bir bal kokusu yayılır. Tamamen doğaldır ve hava temizleme özelliğine sahiptir.

Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerek Hususlar:

Mum yapma işlemine başlamadan önce üzerinde çalışmak için temiz, düz bir yüzeye sahip olduğunuzdan emin olun. Bölgeyi gazete veya kağıt havlu ile de koruyabilirsiniz. Seçmiş olduğumuz balmumuna göre uygun bir fitile sahip olmamız gerekir. Sonrasında Balmumunu eritmek gerekecek. Balmumunu eritirken Benmari yöntemi ile eritebilirsiniz. Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir.

Yapmamız Gereken İlk İş: Mum Kalıbımızı Belirlemek

Mum Kalıbı konusunda pek çok alternatif bulunmaktadır. Bu konuda biraz yaratıcı olabilirsiniz. Slikon kalıplar, Epoksi kalıplar, Cam kavanozlar, Seramik kalıplar vb. Seçeceğiniz kalıpların ısıya dayanıklılığı çok önemlidir. Kalıp temin ederken bu konuya dikkat edilmelidir. Genellikle Cam ve Seramik Kalıplar ısıya daha dayanıklı olduğu için tercih edilmektedirler.

Ne Kadar Balmumu Kullanmalıyız?

Kullanacağımız  kalıba göre balmumu miktarı değişkenlik gösterecektir. Bunun en iyi yöntemi ise kullanacağımız kalıbın hacmini öğrenmektir. Bunun en kolay yolu kullanacağımız kabı suyla doldurarak hacmini ölçebiliriz. Bu sayede belirli oranda balmumu eriterek kullanacağımız kalıb için yeterli olacaktır.

Fitil Boyutu Seçimi

Kullanacağımız fitil boyutu, balmumu tipi, kalıp yüksekliği, kullanılan esans miktarında olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Buna göre en uygun fitil boyutu kullanacağımız kabın yüksekliğinden biraz fazla olmasıdır.

Adım 1: Balmumunu Ölçün

Mum yapma işlemine başlamadan önce üzerinde çalışmak için temiz, düz bir yüzeye sahip olduğunuzdan emin olun. Bölgeyi gazete veya kağıt havlu ile de koruyabilirsiniz. Sonrasında seçtiğimiz kalıbın hacmi kadar balmumunu ayırın. Eritme işlemi yapacağımız tencereyi yarısına kadar su ile doldurarak ısıtmaya bırakın. Isıtma işlemi biraz sürebilir. Bu sürede canınız sıkılmasın. Yaklaşık 10-15 dk boyunca ısıtın ve arada karıştırın. Balmumu eridikten sonra esans ve renklendirici eklemeden önce balmumunun bir miktar soğumasını beklemelisiniz.

Adım 2: Mum Kalıplarını Hazırlayın

Eritmiş olduğunuz balmumunuz bir yandan soğumasını beklersen diğer yandan ise balmumunu dökeceğimiz kap yada kalıplarınızı hazırlamalısınız. Kullanacağınız her kalıbın temizlenmiş, steril ve kuru olmasına özen gösteriniz. Sonrasında kullanacağımız kaba göre ayarladığınız mum fitilini kalıba sabitlemelisiniz.

Adım 3: Esans ve Rengini Ayarlayın

Balmumunuz eridiğinde, koku yağları eklemenin zamanı geldi. Dilediğiniz balmumu için özel yapılmış olan esanslardan kabınızın yoğunluğuna göre %3-5 arasında ekleyebilirsiniz. Ardından, dekoratif mum yapımı için seçtiğin renkteki gıda boyasından istediğin renk yoğunluğuna göre balmumunun içine ekleyebilirsiniz. Burada esans ve renklendirici eklendikten sonra balmumunun rengini alana kadar karıştırmanız gerekmektedir.

Adım 4: Kalıba Dökme

Yeterli ısıya kadar soğuyan balmumunuz artık kalıbınıza dökülmeye hazır. Öncelikle kalıbınızın boyuna göre önceden hazırlamış olduğunuz fitili kalıba yapıştırın. Fitilinizin kalıbı ortaladığından emin olun. Erimiş balmumunu dökmeden önce  fitilinizin kaymaması için fitilinizi mandal yada fitil sabitleyici ekipmanlar ile sabitleyin. Sonrasında karışımınızı kalıbınızın içerisine dökünüz bir kaç saat sonra üzeri donmaya başlayacaktır. Bu işlemden sonra fitilinizin fazla kalan kısmını kesebilirsiniz. Ölçü olarak balmumunuzun yüzeyinden itibaren  1 cm yüksek olması yeterlidir. Artık balmumunuzu 24 saat bekledikten sonra kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir